

Kurczak w cytrynach
Kurczak w cytrynach jest oryginalnym daniem obiadowym. Cytryna i cynamon nadają daniu niesamowitego smaku i aromatu. Dołączenie do udek z kurczaka ziemniaków gwarantuje szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 3 średniej wielkości cytryny
- 6 ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 czosnek
- cynamon mielony
- olej
- sól
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy, ponieważ będą zapiekane w skórce. Lekko je podgotowujemy, a następnie kroimy je w poprzek na cztery części. Cebulę, cytrynę i czosnek kroimy w plastry. Z papryk wydłubujemy ziarnka i kroimy ją w plastry. Udka dokładnie myjemy i osuszamy. Blachę smarujemy olejem i układamy na niej najpierw udka i ziemniaki. Następnie solimy je, pieprzymy oraz posypujemy cynamonem. Potem nakrywamy je wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą, cytryną oraz papryką. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego na 200 piekarnika na godzinę lub dłużej, w zależności od ilości i wielkości mięsa oraz pozostałych składników.