

Krokiety z pieczarkami
Krokiety są doskonałym pomysłem na obiad. Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale za to efekt jest rewelacyjny. Krokiety nadają się zarówno na danie obiadowe, jak i kolacyjne. Są smaczne i bardzo dobrze smakują z buraczkami i ogórkami kiszonymi.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe i panierka:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 4 jajka
- 25 dag mąki
- bułka tarta
- sól
- olej
Farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw zajmujemy się farszem. Kroimy cebulę w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki myjemy i również drobno kroimy. Wszystkie składniki smażymy na patelni, doprawiając je solą i pieprzem. Przygotowany farsz odkładamy i zajmujemy się ciastem na krokiety, które tak naprawdę jest ciastem naleśnikowym. Smażymy kilka placków, tyle ile potrzeba. Następnie farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy go w krokieta, czyli składamy boki, a następnie składamy je w rulon. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na patelni. Danie jest gotowe. Smacznego!