

Krewetki z sosem chilli
Krewetki z sosem chilli są oryginalną i smaczną przystawką zwłaszcza dla miłośników ostrych dań. Danie przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Jedyną ważną rzeczą jest zakupienie świeżych i smacznych krewetek, co niekiedy sprawia duzy problem. Po czym poznać, czy krewetka jest świeża? Przede wszystkim patrzymy na jej głowę. Jeśli świeża krewetka ma zielony lub czarny kolor głowy, nie kupujmy jej, jest nieświeża, powinna mieć jasny różowo-pomarańczowy kolor. Z kolei krewetki mrożone powinny być koloru szarego.
Składniki:
- 1/2 kg mrożonych lub świeżych krewetek
- 4 średniej wielkości pomidory malinówki
- czosnek
- 6 łyżek sosu chilli
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jeśli kupiliśmy mrożone krewetki, musimy je najpierw rozmrozić. Świeże krewetki myjemy i osuszamy. Potem obieramy 2 ząbki czosnku i podsmażamy je lekko na patelni. Dodajemy krewetki i przyprawiamy je lekko solą i pieprzem. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, a następnie sos chilli. Dalej mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Sos i krewetki można też podać oddzielnie. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Krewetki doskonale smakują z ziemniakami i surówką ze świeżych ogórków.