krem z grzybów z grzankami

Krem z grzybów z grzankami

Krem z grzybów to aromatyczna, lekka zupa, która wraz z grzankami tworzy smaczną propozycję na jesienny obiad. Dodany do zupy szpinak zachwyci niejedno podniebienie. Dodanie do zupy białego wina i gałki muszkatołowej dodatkowo podkreśli smak zupy. Składniki (na 4 porcje):

  •  150 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • 60 dag starego ementalera
  • 1 białko
  • sól
  • 12 kromek bagietki
  • 2 szalotki
  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • 3/4 l rosołu drobiowego
  • 1/4 l śmietany
  • 250 g pieczarek lub świeżych grzybów
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki białego wina

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić. Cebulę oczyścić, posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju. Dodać szpinak i dusić do odparowania płynu, doprawić pieprzem. Szpinak odstawić do wystudzenia, następnie dodać ser i wymieszać. Białko ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, połączyć ze szpinakiem i wymieszać. Kromki bagietki uprażyć, na każdej rozłożyć porcję szpinaku i zapiec na grillu lub w piekarniku. Szalotki oczyścić, posiekać i poddusić na maśle. Dodać mąkę i podsmażyć, stale mieszając. Wlać rosół i gotować ok. 10 minut, nie przerywając mieszania. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do zupy i całość zagotować. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i winem. Zupę podawać z grzankami.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*