Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana

Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana, zwana często kartoflanką dawniej królowała na polskich stołach. Obecnie zupa ziemniaczana nie jest tak popularna, dlatego mało osób zdaje sobie sprawę, jaka jest smaczna. Smaku i aromatu dodają zupie podsmażony czosnek, cebula oraz wędzony boczek. Zupa jest łatwa do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych czynności ani umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • korpus z kurczaka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mąki
  • przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

3/4 garnka zalewamy wodą i wkładamy korpus z kurczaka, a następnie gotujemy bulion (można dodać także kostkę rosołową). Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, a później kroimy i gotujemy je w oddzielnym garnku. Teraz obieramy cebule i również kroimy je w kostkę, posypujemy lekko mąką i smażymy chwilę na patelni wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę i ziemniaki łączymy ze sobą i gotujemy jeszcze przez ok. 15 min. Na koniec, przed podaniem posypujemy zupę posiekaną pietruszką lub koperkiem oraz podsmażonym boczkiem pokrojonym w drobną kostkę, który nada zupie odpowiedniego smaku oraz aromatu. Często do zupy dodaje się chrupkie pieczywo czosnkowe. Zupa jest gotowa do spożycia. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*