

Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana, zwana często kartoflanką dawniej królowała na polskich stołach. Obecnie zupa ziemniaczana nie jest tak popularna, dlatego mało osób zdaje sobie sprawę, jaka jest smaczna. Smaku i aromatu dodają zupie podsmażony czosnek, cebula oraz wędzony boczek. Zupa jest łatwa do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych czynności ani umiejętności kulinarnych.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- korpus z kurczaka
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mąki
- przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma
- pęczek pietruszki lub koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
3/4 garnka zalewamy wodą i wkładamy korpus z kurczaka, a następnie gotujemy bulion (można dodać także kostkę rosołową). Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, a później kroimy i gotujemy je w oddzielnym garnku. Teraz obieramy cebule i również kroimy je w kostkę, posypujemy lekko mąką i smażymy chwilę na patelni wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę i ziemniaki łączymy ze sobą i gotujemy jeszcze przez ok. 15 min. Na koniec, przed podaniem posypujemy zupę posiekaną pietruszką lub koperkiem oraz podsmażonym boczkiem pokrojonym w drobną kostkę, który nada zupie odpowiedniego smaku oraz aromatu. Często do zupy dodaje się chrupkie pieczywo czosnkowe. Zupa jest gotowa do spożycia. Smacznego!