parowka

Grzanki z parówkami i sosem chrzanowym

Grzanki z parówkami i sosem chrzanowym to doskonały sposób na przygotowanie przystawki, kiedy w naszym drzwiach pojawią się niespodziewani goście. Przystawka bardzo dobrze smakuje jako danie śniadaniowe oraz kolacyjne. Nie wymaga wiele czasu, a jest bardzo smaczna i z pewnością zaspokoi tzw. „pierwszy głód”.

Składniki:

  • 5 bagietek
  • masło lub smalec
  • 5 parówek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1 jajko
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na pół i smarujemy masłem lub smalcem. Parówki moczymy w letniej wodzie i kroimy każdą w poprzek na połowę. Na każdej bagietce kładziemy dwie połówki parówek. Pokrywamy je bardzo gęstym sosem. Następnie wstawiamy jego do piekarnika i zapiekamy.

Przygotowanie sosu:

Mąkę przesmażamy z masłem, ale nie rumienimy. Odstawiamy z ognia i rozprowadzamy zimnym rosołem (lub wodą – jak kto woli), śmietaną i mieszamy aż do zagotowania. Następnie dodajemy chrzan i mieszamy. Odstawiamy z ognia i dodajemy do sosu surowe żółtko. Szybko mieszamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy sos solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli dodajemy chrzan z konserw z dodatkiem octu, sok z cytryny może okazać się zbędny.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*