

Grzanki z parówkami i sosem chrzanowym
Grzanki z parówkami i sosem chrzanowym to doskonały sposób na przygotowanie przystawki, kiedy w naszym drzwiach pojawią się niespodziewani goście. Przystawka bardzo dobrze smakuje jako danie śniadaniowe oraz kolacyjne. Nie wymaga wiele czasu, a jest bardzo smaczna i z pewnością zaspokoi tzw. „pierwszy głód”.
Składniki:
- 5 bagietek
- masło lub smalec
- 5 parówek
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki rosołu
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 1 jajko
- sól
- cukier
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy na pół i smarujemy masłem lub smalcem. Parówki moczymy w letniej wodzie i kroimy każdą w poprzek na połowę. Na każdej bagietce kładziemy dwie połówki parówek. Pokrywamy je bardzo gęstym sosem. Następnie wstawiamy jego do piekarnika i zapiekamy.
Przygotowanie sosu:
Mąkę przesmażamy z masłem, ale nie rumienimy. Odstawiamy z ognia i rozprowadzamy zimnym rosołem (lub wodą – jak kto woli), śmietaną i mieszamy aż do zagotowania. Następnie dodajemy chrzan i mieszamy. Odstawiamy z ognia i dodajemy do sosu surowe żółtko. Szybko mieszamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy sos solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli dodajemy chrzan z konserw z dodatkiem octu, sok z cytryny może okazać się zbędny.