

Grillowany kurczak z frytkami
Grillowany kurczak, w połączeniu z frytkami to idealne danie obiadowe na lato. Doskonale smakuje w połączeniu z sosem czosnkowym lub chrzanowym. Do przygotowania tego pysznego dania dla 3 osób, potrzebujemy przede wszystkim elektryczny grill oraz następujące składniki: Składniki:
- frytki
- pierś z kurczaka (500 gram)
- jogurt naturalny
- czosnek
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Pierś z kurczaka myjemy pod bieżąca wodą, a następnie kroimy ją na mniejsze kawałki (wedle uznania). Tak pokrojoną pierś z kurczaka, kładziemy na talerzu. Teraz sięgamy po głębsze naczynie (miskę, bądź mały garnek) i wlewamy do niego jogurt naturalny. Doprawiamy to solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, a potem wyciskamy do tego trzy ząbki czosnku i dokładnie mieszamy. Do tak sporządzonego sosu, wkładamy naszą pierś z kurczaka i dokładnie to mieszamy.
Teraz – gdy wszystko jest już ładnie wymieszane – zakrywamy to folią aluminiową i wkładamy na minimum 45 minut do lodówki. Po upłynięciu czasu oczekiwania, wyciągamy mięso z lodówki, jeszcze raz dobrze mieszamy łyżką.
Podłączamy grill oraz frytkownicę. Na rozgrzaną płytę grilla kładziemy naszego kurczaka, a do rozgrzanej frytkownicy wrzucamy frytki. Pierś z kurczaka smażymy z każdej strony, aż do zarumienienia, po czym ściągamy z grilla i nakładamy na talerze. Frytki natomiast robimy wedle zaleceń producenta. Usmażone frytki wyciągamy z frytkownicy i nakładamy na talerze. Posypujemy solą i podajemy do zjedzenia.
Smacznego!