Grillowany befsztyk z grzybami

Grillowany befsztyk z grzybami

Grillowany befsztyk z grzybami – wykwintne, smaczne i oryginalne danie na grillowanie. Befsztyk to kawał mięsa, które zachwyci niejedno podniebienie i nasyci każdy żołądek. Przygotowana marynata na winie, z podsmażonymi grzybami, nada potrawie niezwykłego smaku i aromatu. 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 20 dag pieczarek lub grzybów leśnych
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół kostki masła
  • przyprawy: zioła prowansalski, bazylia
  • pół szklanki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy zaprawę. W tym celu olej wlewamy do miski, dodajemy do niego zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wino. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok. Teraz przystępujemy do przygotowania mięsa. Najpierw je dokładnie myjemy i osuszamy. Potem kroimy na grube ok. 2 cm plastry. Zalewamy mięso wcześniej przygotowaną marynatą i odstawiamy mięso na kilka godzin do lodówki.

Grzyby kroimy w podłużne paski i podsmażamy na masełku, dodając sól i pieprz do smaku. Befsztyk grillujemy przez ok. 20 min (po 10 minut na każdą stronę). Jeśli befsztyk jest gotowy, podajemy go gościom w połączeniu z grzybami.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*