

Grillowane szparagi zawinięte w boczku
Grillowane szparagi zawinięte w boczku to smaczna, oryginalna przystawka, które sprawdzi się nie tylko latem, w sezonie grillowym, ale także w pozostałych porach roku. Do wykonania dania potrzeba tylko 2 głównych składników, a mianowicie zielonych szparagów oraz wędzonego boczku.
Składniki:
- 1/2 kg zielonych szparagów
- 20 dag wędzonego boczku
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy na bardzo cienkie plastry. Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Zielone szparagi są o tyle dobre, że nie trzeba ich obierać, w przeciwieństwie do białych szparagów. Jeśli zależy nam na szybkim podaniu przystawki, szparagi można chwilę podgotować w domu w osolonej wodzie.
Przygotowane szparagi owijamy w boczek, a następnie kładziemy na rozgrzanym grillu. Szparagi i boczek można nasmarować lekko olejem i posypać przyprawą do grilla, aby nadać przystawce odpowiedni smak.
Grillowane szparagi wbrew pozorom są delikatne w smaku i bardzo aromatyczne. Z pewnością przygotują kubki smakowe do głównych dań podanych z grilla.