gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki to tradycyjne danie często goszczące na polskich stołach. Choć ich przyrządzenie wymaga poświęcenia czasu, to efekt jest imponujący. Niektórzy robią gołąbki z ryżem, inni z kaszą gryczaną. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 grzybowe kostki rosołowe
  • sos sojowy do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
Kiedy kapusta się gotuje, ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając łyżkę masła. Ugotowaną kaszę odcedzić i odstawić aby wystygła.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek.
Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno. Podsmażyć na łyżce masła. Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość. Doprawić majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
Kostki rosołowe rozpuścić w 2 szklankach wody i zalać tym gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*