Filet z sandacza

Filet z sandacza

Sandacz to szlachetna i bardzo smaczna ryba, która często króluje na polskich stołach. Smażony filet z sandacza podawany w towarzystwie warzyw jest doskonałym daniem obiadowym oraz kolacyjnym. Z pewnością zachwyci podniebienie niejednego miłośnika potraw rybnych.

Składniki:

  • 6 mrożonych filetów z sandacza
  • 2 jajka
  • 2 szklanki maki
  • 2 szklanki bułki tartej
  • masło do smażenia
  • 1 średniej wielkości cytryna
  • 4 małe marchewki
  • 1/2 kg brukselek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filety rozmrażamy, płuczemy wodą i osuszamy. Następnie solimy i pieprzymy filety, a później obtaczamy je w mące, jajku bułce tartej. Patelnię rozgrzewamy i smażymy filety na maśle ok. 4 minut z każdej strony. Teraz przystępujemy do przygotowania warzyw. Marchewkę obieramy i myjemy, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Podobnie robimy z brukselką. Smażonego sandacza polewamy sokiem z cytryny i układamy go na talerzu w towarzystwie marchewki i brukselki. Danie jest gotowe do spożycia!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*