

Faszerowane pieczarki dla wegetarian
Faszerowane pieczarki to świetny pomysł na przystawkę, kiedy spodziewamy się gości. Na danie obiadowe raczej się nie nadaje, jeśli jest się zwolennikiem konkretów, w postaci dań mięsnych. Niemniej jednak pieczarki mogą być faszerowane nie tylko warzywami, ale np. mięsem mielonym. Aczkolwiek dzisiaj prezentujemy przepis dla wegetarian.
Składniki:
- 10 dużych pieczarek
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 cebula
- 5 ogórków kiszonych
- pół cytryny
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy. Jeśli są bardzo brudne, możemy je obrać ze skórki. Odcinamy nóżkę i wydrążamy środek pieczarki, tak by zrobić miejsce na farsz. Odkładamy pieczarki, lekko je solimy i pieprzymy wewnątrz. Kolejny krok to przygotowanie farszu. W tym celu wszystkie warzywa drobno siekamy. Pomidory możemy sparzyć, aby łatwo było z nich ściągnąć skórkę, również kroimy je w drobną kratkę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodając oliwy z oliwek, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy, czyli sól i pieprz. Do każdej pieczarki nakładamy farsz, po czym nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i zapiekamy pieczarki przez 30-40 minut. Danie posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego!