

Empanada z tuńczykiem
Empanada to popularne danie w Ameryce Południowej, które wyglądem przypomina pieroga lub małego rogalika. Farsz może mieć różne nadzienie, zarówno mięsne, jak i rybne. Empanada doskonale smakuje w połączeniu z tuńczykiem. To idealny pomysł zarówno na przekąskę, jak i danie główne.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 2 jaja
- 10 g drożdży
- 1 szkl. wody
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
Farsz:
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól
- 25 dag tuńczyka
- 1 jajo
- masło
Sposób przygotowania:
Mąkę z solą wsypać do miski, a drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Do miski wbić 2 jaja i wlać rozpuszczone w wodzie drożdże. Dodać margarynę i oliwę. Ciasto należy wyrabiać przez ok. 5-10 min. Uformować kulę, wysmarować 1 łyżką oliwy, przykryć i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pietruszkę opłukać i drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę najlepiej upiec w piekarniku, a po ostudzeniu pokroić w paski. Kiełbasę i schab drobno pokroić. Potem przygotować farsz: na oleju usmażyć cebulę, czosnek i pietruszkę. Dodać kiełbasę i podsmażyć przez 5 min. Formę posmarować masłem. Rozwałkować 3/4 ciasta na prostokąt wielkości formy do pieczenia i wyłożyć nim formę, rozłożyć farsz, a na nim paprykę i pokrojone mięso lub tuńczyka. Rozwałkować resztę ciasta na prostokąt i przykryć nim empanade. Na środku ciasta zrobić otwór, włozyć do niego papierowy „kominek”. Ciasto posmarować jajkiem, włożyć do gorącego pieca. Piec ok. 50 min. Przed podaniem pokroić na kawałki. Podawać na ciepło lub zimno.