

Domowe hamburgery
Domowe hamburgery z taką ilością składników nasycą każdy żołądek. Danie jest nie tylko szybkie, tanie, a przy tym bardzo sycące. Przygotowując taką kanapkę samodzielnie w domu, możemy być pewni, że nie ma w niej żadnych konserwantów ani innych szkodliwych składników, tak jak w tradycyjnych fast foodach.
Składniki:
- 4 duże bułki
- 1/2 kg wołowiny
- 1 sałata
- 4 plastry sera topionego
- 1 pomidor
- 2 cebule
- 1 mały majonez
- 1 mała musztarda
- 2-3 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wołowinę, jeśli nie jest zmielona, mielimy samodzielnie, a następnie formujemy z nich burgery, solimy i pieprzymy do smaku, po czym smażymy je na patelni lub grillujemy na grillu – jak nam wygodnie. Teraz kroimy pozostałe składniki w plastry, tj. cebulę, pomidor oraz ogórki kiszone.
Kolejny etap to przygotowanie hamburgera. Jak się do tego zabrać? Jakie składniki kolejno na siebie nakładać? Bułkę lekko podpiekamy, aby była ciepła i chrupiąca. Potem kładziemy sałatę, a na nią kładziemy mięso, które smarujemy majonezem i musztardą. Później nakładamy ser, pomidor, cebulę, ogórek kiszony i na koniec nakładamy wierzch bułki lekko przesmarowany od wewnątrz majonezem.
Danie jest gotowe. Można w środek hamburgera włożyć wykałaczkę, aby zapobiec wypadnięciu składników 🙂 Smacznego!