Cannelloni to makaronowe rurki nadziewane mięsem i pieczarkami. To idealne danie na przystawkę oraz danie główne, ponieważ makaron należy do pokarmów sycących. Do przygotowania tej wersji tego pysznego włoskiego dania dla 4 osób, będziemy potrzebować:
- opakowanie cannelloni
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- słoik koncentratu pomidorowego 30%
- 100 ml słodkiej śmietany
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 300 g sera żółtego
- olej
Przyprawy:
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Mając wszystko możemy przystąpić do gotowania. Obieramy cebule i pieczarki i kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przed chwila pokrojone cebulę i pieczarki. Dusimy pod przykryciem na dużym ogniu jakieś dwie minuty. Dodajemy mięso mielone i smażymy wszystko około 15 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, a także wyciśniętym przez praskę czosnek. Teraz wrzucamy przyprawy ( łyżeczkę ziół prowansalskich, pół słoiczka koncentratu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze przez około 5 minut. Wyłączamy gaz i studzimy całość.
Suchy makaron nadziewamy rurka po rurce naszym farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy zawartość jednej puszki posiekanych pomidorów, na nie układamy połowę nadzianych rurek cannelloni.
Śmietanę mieszamy z drugą połową koncentratu pomidorowego oraz dodajemy 4 łyżki stołowe wody, dodajemy przyprawy (sól, dwie szczypty ziół prowansalskich). Połowę tego „sosu” należy wylać na cannelloni i posypać startym żółtym serem. Teraz układamy drugą warstwę makaronu, polewamy go resztą śmietany i wykładamy druga puszkę posiekanych pomidorów. Wierzch znowu posypujemy startym żółtym serem.
Wszystko wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy około 20 minut. Smacznego.