

Buraczki
Buraczki, to ulubiona przystawka Polaków. Często serwowana jest jako przystawka do obiadów. Buraczki są bardzo zdrowe i smaczne. Zrobienie buraczków to czasochłonne zajęcie, jednak ich smak, podkreślony czosnkiem, cebulą i koperkiem przekonuje każdego. Składniki:
- 3-4 kg buraczków
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka octu 10%
- ½ szklanki oleju
- czosnek
- koper
Przyprawy:
- sól
- ziele angielskie
- 1 szklanka cukru
Kiedy posiadamy już wszystko przystępujemy do robienia buraczków. Do dużego gara wlewamy wodę i wrzucamy do niego buraczki. Buraczki gotujemy tak długo, aż będą miękkie (najlepiej sprawdzić to widelcem, jeżeli możemy go łatwo wbić w buraczka, znaczy, że są już ugotowane). Następnie buraczki wyciągamy z wody i kładziemy na talerz w celu ich przestudzenia. Kiedy już są nieco chłodniejsze obieramy je ze skórki i trzemy je tarce o grubych oczkach, cebule kroimy w kostkę.
W przypadku gdy buraczki są słodsze, należy dodać mniej cukru aniżeli szklanka. Podobnie ma się sytuacja z wodą. Czasami są buraczki na tyle suche, że wlejemy 2 szklanki wody, a czasami nie będziemy musieli dodawać nawet kropli wody. Ważne jest to, aby warzywa nie pływały w naczynia, jak warzywa w zupie. Teraz czas na doprawienie buraczków solą, dolewamy olej i ocet. Teraz należy wszystko dokładnie wymieszać, dodać cebulę i po raz kolejny dobrze wymieszać. Odstawimy wszystko na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu należy wymieszać wszystko. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po ząbku czosnku, ziele angielskie oraz koper. Teraz upychamy do każdego buraczki, dobrze zakręcamy i wkładamy do dużego garnka z wodą w celu pasteryzacji. Gotujemy słoiki dobre 40 minut, po czym je wyciągamy i kładziemy nakrętką do dołu.
Smacznego!