białe szparagi w sosie serowym

Białe szparagi w sosie serowym

Szparagi idealnie sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i lekkie danie kolacyjne. Wyśmienicie smakują w połączeniu z sosem serowym. Szparagi często podaje się także z wędzoną szynką lub boczkiem. Warzywo to uznawane jest za silny afrodyzjak.

Składniki:

  • 50 dag szparagów
  • 150 ml śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag sera parmezan lub gorgonzola
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa

Szparagi – jak je obierać i gotować?

Do obrania szparagów będziemy potrzebować obieraczki, dzięki której z łatwością obierzemy lekko twardą skórkę. Zdrewniałe końcówki odcinamy. Niektórzy odcinają także główkę, ale nie musimy tego robić, jeśli nie przeszkadza nam jej lekko gorzkawy smak. Przygotowane szparagi wkładamy do wysokiego garnka i gotujemy przez 15 minut do momentu, aż będą miękkie.

Przygotowanie sosu:

Do przygotowania sosu najlepiej użyć głębokiej patelni, do której najpierw wlewamy śmietanę, ser oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy także 1 łyżkę masła i czekamy tak długo, aż ser się rozpuści. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, która nada potrawie delikatnego, lekko słodkiego orzechowego smaku i aromatu.

Szparagi można podawać z ziemniakami, jako danie obiadowe.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*