

Amerykańska lasagne
Amerykańska lasagne to danie makaronowe. Potrawę przygotowuje się podobnie, jak zapiekankę, używając specjalnych gotowych płatów makaronowych typu lasagne dostępnych w sklepach. Do przygotowania lasagne po amerykańsku będziemy potrzebowali następujące składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- cebula drobno pokrojona
- 2 drobno posiekanie ząbki czosnku
- duża puszka pomidorów (800ml)
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 12 płatów makarony lasagne ( pamiętajmy o ugotowaniu ich przed położeniem na lasagne)
- 2 roztrzepane jajka
- 200 g sera risotto
- 100 g tartego parmezanu
- odrobina posiekanej natki pietruszki
- 200 g startego sera żółtego
Przyprawy:
- 1 łyżka bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy duży garnek, w którym będziemy mogli podsmażyć mięso mielone z cebula i czosnkiem. Najpierw wrzucamy na rozgrzany olej pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy ją tak długo, aż zacznie się nam szklić. Następnie dodajemy czosnek i po około minucie, wrzucamy wszystkie mięso mielone i dokładnie mieszamy.
Odlewamy powstały tłuszcz (najbezpieczniej będzie to zrobić łyżką) i dodajemy bazylię, oregano, cukier brązowy, łyżeczkę soli, koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki pokrojone. Od czasu do czasu mieszamy.
Teraz nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. W misce mieszamy ser risotta, jajka, parmezan, natkę pietruszki i łyżeczkę soli.
Na spód formy układamy cztery płaty makaronu do lasagne, posypujemy połową sera żółtego tartego, polewamy połowa masy serowej i na nią teraz wlewamy 1/3 sosu mięsnego. Po raz kolejny powtarzamy czynność i znowu układamy 4 płaty makarony i w tej samej kolejności dodajemy tarty ser, masę serową. Na koniec wierzch polewamy sosem mięsnym i znowu przykrywamy makaronem.
Teraz lasagne wkładamy do piekarnika i zapiekamy ją przez około 30-40 minut.
Smacznego!