

Leniwe pierogi
Leniwe pierogi, zwane często kopytkami, to danie przypominające smak dzieciństwa. Podaje się je z masełkiem i cukrem. Niektórzy po ugotowaniu podsmażają je na patelni. Danie jest łatwe do przygotowania i stanowi doskonały pomysł na piątkowy obiad.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kg gotowanych ziemniaków
- 1/2 kg twarogu
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy je z skórki i czekamy aż będą zimne. Następnie przepuszczamy je przez maszynkę. Dodajemy twaróg (również przepuszczając go przez maszynkę), a na końcu dodajemy mąkę oraz dwa jajka. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ciasta rolujemy, spłaszczamy i kroimy w prostokąty. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy pierogi i czekamy aż się ugotują. Po wypłynięciu na wierzch czekamy jeszcze 2 minuty, po czym wyciągamy pierogi leniwe z garnka. Po ugotowaniu wszystkich kopytek rozpuszczamy na patelni masło, a następnie polewamy nim pierogi i obsypujemy je cukrem. Danie jest gotowa do spożycia.
Smacznego!