

Skrzydełka z miodem
Skrzydełka z miodem to jedno z najsmaczniejszych dań obiadowych, nadających się na uroczysty niedzielny obiad. Skrzydełka w połączeniu z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z białej kapusty nadadzą całej potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Najważniejszą czynnością przy przygotowywaniu potrawy jest zrobienie marynaty, w której skrzydełka przed pieczeniem powinny przebywać przynajmniej kilka godzin.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego
- 3 niewielkie ząbki czosnku
- ostra musztarda
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Na początku skrzydełka należy dokładnie umyć i osuszyć. Do miski wlewamy olej, miód, ketchup, musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy: słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Do marynaty wkładamy skrzydełka i staramy się, aby wszystkie były nakryte marynatą. Najlepiej je wszystkie wymieszać w marynacie. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy skrzydełka do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut. Jeśli po tym czasie skrzydełka przybiorą odpowiedni kolor, wykładamy je i podajemy z ziemniakami lub frytkami w towarzystwie warzyw, np. surówki z białej kapusty.