

Krewetki w sosie słodko kwaśnym z ryżem
Krewetki to jedne z najsmaczniejszych owoców morza. W połączeniu z sosem słodko-kwaśnym tworzą bardzo smaczną kompozycję. Danie wymaga dość sporego poświęcenia, ponieważ krewetki po usmażeniu należy jeszcze obrać, jednak efekt końcowy to rekompensuje. Krewetki w sosie słodko kwaśnym to doskonałe danie obiadowe oraz kolacyjne. Z pewnością zaskoczymy nim niejednego miłośnika owoców morza.
Składniki
- opakowanie mrożonych krewetek tygrysich
- 2 woreczki ryżu
- papryka czerwona, żółta i zielona
- 2 małe cebule, najlepiej czerwone
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- mały ketchup
- 1/2 kostki masła do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Krewetki smażymy na rozgrzanej patelni ok. 15-20 minut. Po wystygnięciu obieramy je ze skorupki. Jest to czasochłonne, ale podczas jedzenia nie trzeba się już tym martwić. Następnie przygotowujemy sos. Warzywa kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej głębokiej patelni. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, ketchup, cukier lub miód oraz sól, pieprz do smaku. Dusimy wszystko przez 15 minut, a następnie dodajemy krewetki. Wszystko razem mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy. Następnie gotujemy ryż. Na ryż polewamy sos z krewetkami. Danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!