

Łosoś teriyaki
Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą oraz fasolką to pomysł na doskonały lunch lub obiad. Do wykonania dania potrzebne nam będą:
Składniki (4 porcje):
- 600 g filetów z łososia (4 szt.)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 8 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki imbiru (startego)
Sposób przygotowania:
Z łososia odcinamy skórę, opłukujemy, osuszamy i przez godzinę marynujemy w mieszance sosu sojowego, soku z limonki, czosnku, imbiru oraz brązowego cukru. Piekarnik nagrzewamy do 230⁰C (z włączonym termoobiegiem i funkcją grilla) i nagrzewamy blachę. Następnie kładziemy na niej łososia i pieczemy przez 7 minut, posypujemy sezamem i pieczemy jeszcze przez 3 minuty. Pozostałą marynatę należy zlać do rondelka i gotować do czasu, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy do niej oleju sezamowego i odstawiamy z ognia. Całość możemy podawać z brązowym ryżem, fasolką szparagową oraz kukurydzą.