Filety z kurczaka w panierce z parmezanu

Filety z kurczaka w panierce z parmezanu

Pieczone filety z kurczaka w panierce z parmezanu, serem i pomidorami, to pomysł na smaczny lunch oraz obiad. Do wykonania dania potrzebne nam będą:

Składniki (4 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 3 pomidory

  • 1 mała cebula

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka oliwy

  • 3/4 szklanki bułki tartej

  • 1/4 szklanki tartego parmezanu

  • 100 g tartego sera mozzarella

  • świeża bazylia, tymianek

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filety dzielimy na pojedyncze części. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy roztopionym masłem z oliwą i pokrywamy panierką z bułki tartej i parmezanu. Pieczemy w nagrzanym do 220⁰C piekarniku przez 15 minut.

Obrane pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną cebulą. Następnie wyciągamy mięso z piekarnika, kładziemy przygotowaną mieszankę na filety i posypujemy tartym serem. Całość pieczemy jeszcze przez 5 minut. Danie można udekorować świeżymi ziołami i podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem lub na tagliatelle z cukinii.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*