

Filety z kurczaka w panierce z parmezanu
Pieczone filety z kurczaka w panierce z parmezanu, serem i pomidorami, to pomysł na smaczny lunch oraz obiad. Do wykonania dania potrzebne nam będą:
Składniki (4 porcje):
-
1 podwójna pierś z kurczaka
-
3 pomidory
-
1 mała cebula
-
3 łyżki masła
-
1 łyżka oliwy
-
3/4 szklanki bułki tartej
-
1/4 szklanki tartego parmezanu
-
100 g tartego sera mozzarella
-
świeża bazylia, tymianek
-
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filety dzielimy na pojedyncze części. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy roztopionym masłem z oliwą i pokrywamy panierką z bułki tartej i parmezanu. Pieczemy w nagrzanym do 220⁰C piekarniku przez 15 minut.
Obrane pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną cebulą. Następnie wyciągamy mięso z piekarnika, kładziemy przygotowaną mieszankę na filety i posypujemy tartym serem. Całość pieczemy jeszcze przez 5 minut. Danie można udekorować świeżymi ziołami i podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem lub na tagliatelle z cukinii.