

Krem z pomidorów
Krem z pomidorów w wyglądu przypomina tradycyjną zupę pomidorową. Jednak w smaku bardzo od niej odbiega, ponieważ w kremie znajduje się dużo ziół, które nadają zupie niesamowitego smaku i aromatu.
Składniki:
- 5 średniej wielkości pomidorów
- 1 kostka bulionowa
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- zioła: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, lubczyk, kurkuma
- oliwa z oliwek
- pieczywo czosnkowe
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy, podobnie jak czosnek i chwilę podsmażamy na patelni. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w duże kostki. Wlewamy wodę do połowy wysokości garnka, gotujemy ją i dodajemy kostkę bulionową. Następnie wrzucamy do wywaru pomidory, cebulę z czosnkiem oraz wszystkie przyprawy. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy, a następnie miksujemy. Pieczywo podgrzewamy w piekarniku, aby było chrupiące. Krem można ozdobić listkami bazylii. Danie jest gotowe. Smacznego!
Dodaj komentarz