

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe (tzw. kopytka) to danie regionalne, najbardziej popularne na pomorzu. Często mylone są z pierogami ruskimi. W leniwych pierogach do ciasta dodaje się twaróg i ziemniaki, z kolei w ruskich dodaje się ser. Kopytka doskonale komponują się z zupą przyrządzaną z maślanki. Składniki:
- 1/2 kg twarogu
- 4 ziemniaki gotowane
- 4 dag masła
- 4 żółtka, sól (może być piane z białek)
- 3 dag tartej bułki
- 4 dag masła do polania
- 20 dag mąki
Sposób przygotowania:
Żółtka zetrzeć z masłem, ser (twaróg) przekręcić przez maszynkę z ziemniakami, wszystko razem połączyć. Pod koniec dodajemy pianę i tartą bułkę. Zagniatamy na stolnicy, formujemy pierożki i gotujemy w solonej wodzie i polewamy masłem.
Dodaj komentarz