

Filet z sandacza
Sandacz to szlachetna i bardzo smaczna ryba, która często króluje na polskich stołach. Smażony filet z sandacza podawany w towarzystwie warzyw jest doskonałym daniem obiadowym oraz kolacyjnym. Z pewnością zachwyci podniebienie niejednego miłośnika potraw rybnych.
Składniki:
- 6 mrożonych filetów z sandacza
- 2 jajka
- 2 szklanki maki
- 2 szklanki bułki tartej
- masło do smażenia
- 1 średniej wielkości cytryna
- 4 małe marchewki
- 1/2 kg brukselek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Filety rozmrażamy, płuczemy wodą i osuszamy. Następnie solimy i pieprzymy filety, a później obtaczamy je w mące, jajku bułce tartej. Patelnię rozgrzewamy i smażymy filety na maśle ok. 4 minut z każdej strony. Teraz przystępujemy do przygotowania warzyw. Marchewkę obieramy i myjemy, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Podobnie robimy z brukselką. Smażonego sandacza polewamy sokiem z cytryny i układamy go na talerzu w towarzystwie marchewki i brukselki. Danie jest gotowe do spożycia!