

Krem z grzybów z grzankami
Krem z grzybów to aromatyczna, lekka zupa, która wraz z grzankami tworzy smaczną propozycję na jesienny obiad. Dodany do zupy szpinak zachwyci niejedno podniebienie. Dodanie do zupy białego wina i gałki muszkatołowej dodatkowo podkreśli smak zupy. Składniki (na 4 porcje):
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- 60 dag starego ementalera
- 1 białko
- sól
- 12 kromek bagietki
- 2 szalotki
- 20 g masła
- 20 g mąki
- 3/4 l rosołu drobiowego
- 1/4 l śmietany
- 250 g pieczarek lub świeżych grzybów
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki białego wina
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić. Cebulę oczyścić, posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju. Dodać szpinak i dusić do odparowania płynu, doprawić pieprzem. Szpinak odstawić do wystudzenia, następnie dodać ser i wymieszać. Białko ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, połączyć ze szpinakiem i wymieszać. Kromki bagietki uprażyć, na każdej rozłożyć porcję szpinaku i zapiec na grillu lub w piekarniku. Szalotki oczyścić, posiekać i poddusić na maśle. Dodać mąkę i podsmażyć, stale mieszając. Wlać rosół i gotować ok. 10 minut, nie przerywając mieszania. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do zupy i całość zagotować. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i winem. Zupę podawać z grzankami.