

Grillowany befsztyk z grzybami
Grillowany befsztyk z grzybami – wykwintne, smaczne i oryginalne danie na grillowanie. Befsztyk to kawał mięsa, które zachwyci niejedno podniebienie i nasyci każdy żołądek. Przygotowana marynata na winie, z podsmażonymi grzybami, nada potrawie niezwykłego smaku i aromatu.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 20 dag pieczarek lub grzybów leśnych
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół kostki masła
- przyprawy: zioła prowansalski, bazylia
- pół szklanki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy zaprawę. W tym celu olej wlewamy do miski, dodajemy do niego zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wino. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok. Teraz przystępujemy do przygotowania mięsa. Najpierw je dokładnie myjemy i osuszamy. Potem kroimy na grube ok. 2 cm plastry. Zalewamy mięso wcześniej przygotowaną marynatą i odstawiamy mięso na kilka godzin do lodówki.
Grzyby kroimy w podłużne paski i podsmażamy na masełku, dodając sól i pieprz do smaku. Befsztyk grillujemy przez ok. 20 min (po 10 minut na każdą stronę). Jeśli befsztyk jest gotowy, podajemy go gościom w połączeniu z grzybami.