zupa wegierska

Zupa węgierska

Zupa węgierska należy do zup, które charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Jest to zupa gęsta i zarówno w smaku, jak i w wyglądzie przypomina leczo.Przygotowanie zupy nie zajmuje wiele czasu. Zupa jest gęsta, a więc bardzo syta. Poza tym jest łatwa do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania zupy będą potrzebne następujące składniki:

Składniki:

  • 1/2 kg kiełbasy francuskiej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 cebule
  • słodka papryka
  • papryka ostra
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz cayenne
  • ziele angielskie
  • 2 małe koncentrat pomidorowy
  • 1 kostka bulionowa
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasę oraz pozostałe warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek razem z kiełbasą podsmażamy w garnku. Później dodajemy paprykę i pomidory. Garnek zalewamy do 3/4 wodą, a następnie dodajemy kostkę bulionową. Następnie dodajemy przyprawy. Paprykę ostrą dodajemy według uznania, podobnie jak pieprz cayenne, który jest naprawdę bardzo ostry. Na końcu dodajemy koncentrat. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, możemy ją zagęścić mąką.

Zupę węgierską można przygotować na mięsie wołowym.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*