

Biała kiełbasa z kalafiorem
Biała kiełbasa z kalafiorem nadaje się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacyjne. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczną dzięki dodaniu do niej niewielkiej ilości wytrawnego białego wina. Delikatny kalafior z pewnością wpasuje się w to przepyszne danie, nie zdominując jego smaku.
Składniki:
- 6 lasek białej kiełbasy
- 1 kalafior
- 2 średniej cebule
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw obieramy i siekamy cebulę, którą następnie podsmażamy na patelni dolewając do niej szklankę wina. Kiełbasę myjemy i wkładamy na patelnię. Dusimy ją pod przykrywką kilka minut, co jakiś czas przewracając ją na drugą stronę. Kalafior gotujemy w oddzielnym garnku, później przygotowujemy zasmażkę używając do tego bułki tartej i masła.
Białą kiełbasę podajemy w towarzystwie kalafiora, bardzo dobrze smakuje z chrzanem lub musztardą. Danie jest gotowe do spożycia, smacznego!