

Ślimaki z ciasta francuskiego
Ślimaki z ciasta francuskiego to bardzo łatwe i szybkie do przygotowania danie, które doskonale sprawdzi się jako przekąska. Tak naprawdę do ciasta można użyć dowolne składniki. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i tego, co mamy na daną chwilę w lodówce.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 musztarda sarepska
- 20 dag salami (w plastrach)
- 20 dag sera salami w kawałku
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy je musztardą. Następnie nakładamy na to plasterki salami. Później trzemy ser na tarce i posypujemy nim rozłożone ciasto. Ciasto zwijamy w roladę i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20-25 minut. Aby ciasto było zarumienione, możemy je natrzeć roztrzepanym białkiem. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i kroimy na plastry.
Dodaj komentarz