

Sałatka z włoskiej kapusty
Czy jest coś smaczniejszego od lekkiej sałatki z włoskiej kapusty? Sałatki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i nie tylko. Poniższy przepis na sałatkę jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy, ponieważ sałatka przygotowywana jest na bazie jogurtu naturalnego i dodatkowo zawiera same warzywa.
Składniki:
- 1 kapusta włoska lub połowa kapusty
- 2 średniej wielkości czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 mała cytryna
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i drobno siekamy, najlepiej potrzeć ją używając do tego maszynki elektrycznej. Paprykę i cebulę również myjemy i kroimy w kosteczkę. Z kukurydzy odlewamy wodę. Wszystko wsypujemy do jednej miski. Do jogurtu możemy dodać takie przyprawy, jakie tylko chcemy. Na koniec wszystko mieszamy, dodajemy kilka kropel cytryny, aby nadać sałatce smaku i aromatu. Dekorujemy sałatkę koperkiem.
Dodaj komentarz