pieczen z szynki

Pieczeń z szynki

Pieczeń z szynki idealnie nadaje się na święta i inne uroczystości. Doskonale prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje, zwłaszcza w połączeniu z sosem do pieczeni. Szynka, której przepis znajduje się poniżej będzie soczysta i aromatyczna, ponieważ będzie moczona w specjalnej marynacie. Pieczeń można podawać z ziemniakami i surówką. Szynkę należy przechowywać w marynacie przez ok. 2-3 godz. Tyle samo czasu należy poświęcić na pieczenie.

Składniki:

  • 1 kg szynki w całości
  • 1 paczka słodkiej papryki
  • przyprawa do pieczeni wieprzowej
  • 1 cały czosnek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 marchwie
  • pęczek pietruszki
  • 1 por
  • 10 dag wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy średniej wielkości półmisek, do którego będziemy wkładać wszystkie składniki do marynaty, a potem włożymy tam szynkę. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy oraz kilka łyżek oleju. Marchewki obieramy i kroimy w poprzek. Por kroimy w plasterki. pęczek pietruszki myjemy i w całości wkładamy do półmiska. Szynkę myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy ją do półmiska. Boczek kroimy w plastry i okładamy nim szynkę. Tak przygotowaną szynkę pozostawiamy na kilka godzin, a następnie nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy w nim przygotowaną pieczeń.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*