

Zupa rybna
Zupa zachwyci niejednego smakosza ryb. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodane do niej przyprawy nadadzą jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealnie nadaje się jako potrawa na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 3-4 głowy dowolnej ryby (może być okoń, płoć, pstrąg)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 seler
- 2 pory
- 1 cebula
- 2 jajka
- śmietana do zup
- przyprawy (ziele angielskie, gałka muszkatołowa itp.)
- 1 cytryna
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Marchew, seler, por i cebulę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy w nim lekko przygotowane warzywa. Następnie zalewamy garnek wodą. Do warzywnego wywaru dodajemy oczyszczone i oskrobane rybie głowy, mogą też być ogony. Dodajemy także przyprawy. Pod koniec gotowanie dodajemy śmietanę oraz kilka kropel soku z cytryny.
Dodaj komentarz