

Pesto ze szpinaku i awokado
Pesto to bardzo smaczny pomysł na przygotowanie aromatycznej przystawki. Konsystencja pesto przypomina gęsty sos, dlatego można tę potrawę serwować w połączeniu z chlebem, serem, makaronem itp. Poniżej przedstawiamy przepis na wykonanie pesto z awokado i szpinaku. Do przygotowania przystawki będziemy potrzebować następujących składników:
- 1 dojrzałe awokado
- paczka mrożonego szpinaku
- 1 szklanka mąki
- oliwa z oliwek
- bazylia – najlepiej świeża
- zioła wg uznania
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Myjemy i kroimy awokado. Aby zrobić to w prawidłowy sposób, należy owoc rozkroić w poprzek za pomocą noża, następnie wbić nóż w pestkę i wyciągnąć ją z miąższu. Jeśli awokado jest dojrzałe, pestka powinna bez problemy zostać wyciągnięta. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Potem smażymy na patelni szpinak, dodając odrobinę soli i pieprzu do smaku. Dwa główne składniki wkładamy do blendera i miksujemy dodając posiekaną bazylię i pozostałe zioła. Dodajemy także sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Aby dodać do pesto odrobinę kwaśności możemy dodać także sok z cytryny. Jeśli pesto wyjdzie za płynne, dodajemy mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przystawka jest gotowa do podania. Smacznego 🙂