pesto

Pesto ze szpinaku i awokado

Pesto to bardzo smaczny pomysł na przygotowanie aromatycznej przystawki. Konsystencja pesto przypomina gęsty sos, dlatego można tę potrawę serwować w połączeniu z chlebem, serem, makaronem itp. Poniżej przedstawiamy przepis na wykonanie pesto z awokado i szpinaku. Do przygotowania przystawki będziemy potrzebować następujących składników:

  • 1 dojrzałe awokado
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 1 szklanka mąki
  • oliwa z oliwek
  • bazylia – najlepiej świeża
  • zioła wg uznania
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Myjemy i kroimy awokado. Aby zrobić to w prawidłowy sposób, należy owoc rozkroić w poprzek za pomocą noża, następnie wbić nóż w pestkę i wyciągnąć ją z miąższu. Jeśli awokado jest dojrzałe, pestka powinna bez problemy zostać wyciągnięta. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Potem smażymy na patelni szpinak, dodając odrobinę soli i pieprzu do smaku. Dwa główne składniki wkładamy do blendera i miksujemy dodając posiekaną bazylię i pozostałe zioła. Dodajemy także sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Aby dodać do pesto odrobinę kwaśności możemy dodać także sok z cytryny. Jeśli pesto wyjdzie za płynne, dodajemy mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przystawka jest gotowa do podania. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*