krokiety

Krokiety z pieczarkami

Krokiety są doskonałym pomysłem na obiad. Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale za to efekt jest rewelacyjny. Krokiety nadają się zarówno na danie obiadowe, jak i kolacyjne. Są smaczne i bardzo dobrze smakują z buraczkami i ogórkami kiszonymi.

Składniki:
Ciasto naleśnikowe i panierka:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • olej

Farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw zajmujemy się farszem. Kroimy cebulę w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki myjemy i również drobno kroimy. Wszystkie składniki smażymy na patelni, doprawiając je solą i pieprzem. Przygotowany farsz odkładamy i zajmujemy się ciastem na krokiety, które tak naprawdę jest ciastem naleśnikowym. Smażymy kilka placków, tyle ile potrzeba. Następnie farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy go w krokieta, czyli składamy boki, a następnie składamy je w rulon. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na patelni. Danie jest gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*