kluski kladzione (szpecle)

Kluski kładzione, tzw. „szpecle”

Kluski kładzione, to bardzo znane niemiecki kluski, tzw. „szpecle”. Jest to potrawą mączna, która przygotowuje się także uwzględniając takie składniki, jak jajka oraz mleko. Doskonale smakuje w połączeniu ze skwarkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 30 dkg surowego boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Do mąki dodajemy ubite jajka oraz mleko. Dodajemy sól i pieprz. Wszystko miksujemy na gładka masę. Gotujemy wodę, a następnie wrzucamy do niej wyciśnięte przez tarkę lub durszlak ciasto. Kluski gotujemy przez ok 10 min. Następnie kroimy cebulkę i boczek w kosteczkę i podsmażamy je na patelni. Ugotowane kluski wykładamy na talerz i polewamy je skwarkami oraz posiekanym szczypiorkiem. Danie jest gotowe do zjedzenia.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*