

Kluski kładzione, tzw. „szpecle”
Kluski kładzione, to bardzo znane niemiecki kluski, tzw. „szpecle”. Jest to potrawą mączna, która przygotowuje się także uwzględniając takie składniki, jak jajka oraz mleko. Doskonale smakuje w połączeniu ze skwarkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 3 jajka
- 30 dkg surowego boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy ubite jajka oraz mleko. Dodajemy sól i pieprz. Wszystko miksujemy na gładka masę. Gotujemy wodę, a następnie wrzucamy do niej wyciśnięte przez tarkę lub durszlak ciasto. Kluski gotujemy przez ok 10 min. Następnie kroimy cebulkę i boczek w kosteczkę i podsmażamy je na patelni. Ugotowane kluski wykładamy na talerz i polewamy je skwarkami oraz posiekanym szczypiorkiem. Danie jest gotowe do zjedzenia.
Dodaj komentarz