tagliatelle

Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym

Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym to bardzo smaczne danie. W połączeniu z parmezanem oraz czosnkiem czyni danie wyjątkowo aromatycznym. Potrawa doskonale nadaje się na szybki, prosty, a przy tym także tani obiad. Sposób przygotowania dania jest następujący: Składniki:a

  • 30 dag makaronu tagliatelle
  • 20 dag szynki
  • 150 ml śmietany śmietany 30%
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • twardy parmezan do posypania
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie zabieramy się za przygotowanie sosu. Kroimy szynkę w drobne kwadraty, a następnie lekko ją przysmażamy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Przez chwilę mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Jeśli sos wyszedł za rzadki, zagęszczamy go lekko mąką. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron. Danie wykładamy na talerz i obsypujemy startym parmezanem. Potrawę można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*