

Bób z boczkiem i cebulką
Bób to powszechnie znane warzywo o kulistym kształcie i zielonym kolorze. Nie jest trudne w uprawie, dlatego często można go spotkać na działkach. Najlepiej smakuje latem, na przysmażonym boczku z cebulką, w towarzystwie świeżego koperku i maślanki. Składniki:
- 1 kg wyłuskanego bobu
- 2 średniej wielkości cebule
- 15 dag wędzonego boczku
- oliwa z oliwek
- świeży koperek lub szczypiorek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Bób myjemy i gotujemy. Wodę do gotowania solimy i trzymamy bób tak długo, aż będzie miękki. Następnie przekładamy bób do sitka, aby go odcedzić. Kolejnym etapem jest smażenie boczku z cebulką. Wcześniej składniki te kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli boczek się zarumieni, a cebulka lekko zeszkli, to do patelni dodajemy ugotowany bób. Całość smażymy jeszcze kilka minut i dodajemy pieprz i sól do smaku. Na koniec dodajemy świeży posiekany koperek lub szczypiorek. Danie gotowe 🙂