

Spaghetti Carbonara
Spaghetti carbonara to tradycyjne włoskie danie, pochodzące z Neapolu. Największym sekretem dania jest sos, który przygotowywany bywa naprawdę różnie, w zależności od umiejętności i wiedzy kucharza. Niekiedy carbonarę podaje się osobno z żółtkiem. Spaghetti carbonara, to najszybszy, najsmaczniejszy i najłatwiejszy sposób na obiad, zwłaszcza dla smakoszy makaronów.
Składniki:
- 50 dag makaronu nitki
- 3 ząbki czosnku
- 25 dag boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- pęczek pietruszki
- oliwa
Sposób przygotowania:
Boczek podsmażamy na patelni, podobnie jak cebulę oraz czosnek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do śmietany dodajemy żółtka jajka i roztrzepujemy je, dodając 5 płaskich łyżek startego parmezanu. Ugotowany makaron wkładamy na patelnię i mieszamy wraz z czosnkiem, boczkiem i cebulą. Następnie wlewamy na patelnię przygotowaną wcześniej śmietanę i podgrzewamy. Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać do smaku gałkę muszkatołową. Dodajemy pietruszkę i starty parmezan do dekoracji.