spaghetti carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti carbonara to tradycyjne włoskie danie, pochodzące z Neapolu. Największym sekretem dania jest sos, który przygotowywany bywa naprawdę różnie, w zależności od umiejętności i wiedzy kucharza. Niekiedy carbonarę podaje się osobno z żółtkiem. Spaghetti carbonara, to najszybszy, najsmaczniejszy i najłatwiejszy sposób na obiad, zwłaszcza dla smakoszy makaronów.
Składniki:

  • 50 dag makaronu nitki
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek pietruszki
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Boczek podsmażamy na patelni, podobnie jak cebulę oraz czosnek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do śmietany dodajemy żółtka jajka i roztrzepujemy je, dodając 5 płaskich łyżek startego parmezanu. Ugotowany makaron wkładamy na patelnię i mieszamy wraz z czosnkiem, boczkiem i cebulą. Następnie wlewamy na patelnię przygotowaną wcześniej śmietanę i podgrzewamy. Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać do smaku gałkę muszkatołową. Dodajemy pietruszkę i starty parmezan do dekoracji.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*