

Smażony leszcz
Leszcz to gatunek ryby słodkowodnej. Posiada delikatne, dość chude mięso, dlatego jest jedną z najbardziej docenianych ryb w kuchni. Doskonale nadaje się do smażenia, a także gotowania, grillowania, duszenia. Aby pozbyć się zapachu mułu, co często występuje u ryb słodkowodnych, można polać rybę wrzątkiem lub pozostawić ją dłużej w wodzie.
Składniki:
- 1 kg leszcza
- 2 szklanki mąki
- papryka mielona
- olej
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Leszcza oprawiamy, dokładnie czyścimy. Rybę można pokroić lub przyrządzić w całości, jak kto woli. Następnie nacieramy leszcza solą. Mąkę i paprykę mieszamy razem i obtaczamy w niej rybę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę na dość dużym ogniu. Ważne, aby olej był dobrze rozgrzany. Rybę można skropić cytryną, aby była delikatniejsza w smaku.
Dodaj komentarz