flaki wołowe

Flaki wołowe

Flaki to zupa, która wymaga poświęcenia czasu, ponieważ, jeżeli zależy nam, aby była dobrze zrobiona, należy ją odpowiednio doprawić, w tym tkwi fenomen zupy. Poniższy przepis dokładnie pokazuje, co należy wykonać, aby osiągnąć zamierzony cel. Do przygotowania flaków wołowych będziemy potrzebować:

  • 1/2 kg pręgi wołowej
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • 800 g obgotowanych i pokrojonych flaków wołowych
  • 2 selery
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • łyżka mąki
  • 100 g masła

Przyprawy:

  • ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • łyżka majeranku
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • czarny pieprz w ziarenkach

Teraz – gdy mamy już wszystko – możemy przystąpić do gotowania flaków. Mięso oraz połowę warzyw zalej zimną wodą, dodaj kostki rosołowe i doprowadź do wrzenia. Zbierz całą wypływającą szumowinę i upewnij się, że już jej więcej nie wypłynie. Teraz dodaj kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wszystko gotuj, na małym ogniu.

Gotowy wywar przecedź, mięso pokrój na cienkie paski, cebulę pokrój w kostkę, a pozostałe surowe warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Krótko przesmaż wszytko na maśle ( należy uważać, aby masło się nie spaliło, gdyż zepsuje to smak potrawy), dodaj łyżkę mąki i przesmaż to, a po chwili dolej łyżkę bulionu, który przed chwilą został przez Ciebie ugotowany. Następnie wlej to z powrotem do buliony, dodaj do niego flaki wołowe, ostra paprykę, gałkę muszkatołową oraz majeranek. Przed podaniem gotuj to wszystko jeszcze przez około 30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*