

Jajka sadzone z ziemniakami
Jajka sadzone z ziemniakami to świetny sposób na przyrządzenie lekkiego obiadu. Jajka, młode ziemniaki, koperek i maślanka, to doskonała kompozycja na letni obiad, Do przygotowania tego pysznego obiadu na gorące dni będziemy potrzebować:
Składniki:
- 6 jajek
- 600 g ziemniaków ( najlepiej młodych)
- świeży koperek
- sałata
- pęczek rzodkiewki
- 500 g jogurtu naturalnego
- litr maślanki ( można też użyć kefir, w zależności kto co woli)
- łyżka masła
Przyprawy:
- sól
- pieprz
Teraz gdy mamy wszystko już w domu, możemy przystąpić go robienia obiadu. Zaczynamy od obrania ziemniaków i wstawienia ich na gaz, pamiętajmy aby ziemniaki posolić zaraz po włożeniu je do wody. Nakrywamy je przykrywką i zabieramy się za robienie sałaty z rzodkiewką i jogurtem naturalnym.
Potrzebujemy wziąć miskę, a następnie rękoma rwiemy do niej uprzednio opłukaną sałatę. Teraz czas na rzodkiew. Umytą rzodkiewkę, kroimy na talarki i dokładamy do miski gdzie znajduje się już załata. Lekko posypujemy to solą oraz pieprzem i odstawiamy to na 15 minut. Mając wolną chwilę możemy posiekać na desce do krojenia koperek, aby posypać nim ziemniaki po nałożeniu na talerz.
Na około 5 minut przed końcem gotowania ziemniaków, kładziemy patelnię na gaz i wrzucamy na nią łyżkę masła. Czekamy, aż masło się roztopi na małym ogniu i delikatnie wbijamy na nią nasze jajka. Musimy mieć pewność, że zmieści się na niej 6 jaj sadzonych. Gdy jajka są już na patelni, posypujemy je sola oraz pieprzem. Do naszej miski z sałatą i rzodkiewką wlewamy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy jeszcze raz do smaku i wracamy do naszych jaj. Delikatnie łopatką, nacinamy białko, tak by całe się ścięło i nie było płynne.
Jeżeli jajka są już gotowe, ściągamy je z patelni i nakładamy na talerze. Odlewamy ziemniaki i w całości, bez tłuczenia (oczywiście jeżeli są młode) nakładamy na talerze i posypujemy koprem. Mizerię nakładamy do salaterek, a do kubków wlewamy maślankę. Smacznego!