mizeria

Mizeria

Mizeria to sałatka z ogórków (potartych lub pokrojonych w plasterki). Przygotowywana jest na słodko lub na słono, jak kto woli. Do przygotowania pysznej mizerii na obiad, na przykład do schabowego na niedzielny obiad, potrzebujemy:

  • 2 długie ogórki
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • koperek

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz

Mamy wszystko, a więc przystępujemy do robienia najlepszego dodatku do obiadu na Świecie.

Zaczynamy od obrania ogórków, jeżeli ktoś woli, można też zrobić mizerię bez obierania ogórków. Teraz gdy ogórek jest obrany, przekrawamy go po długości wzdłuż, a następnie kroimy raz przy razie na cienkie plasterki. To samo robimy z drugim ogórkiem. Gdy oba mamy skrojone, wrzucamy je do miski, a następnie posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu i odstawiamy na około 20-30 minut, po to aby ogórki puściły wodę. Po tym czasie dolewamy do ogórków jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Teraz bierzemy świeży koperek, deskę do krojenia oraz nóż i zaczynamy siekanie kopru. Gdy jest już po siekany, wrzucamy go do naszej mizerii i dokładnie mieszamy. Jeszcze raz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i możemy już nakładać na salaterki.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*