

Chrupiące krążki cebulowe
Chrupiące krążki cebulowe nie tylko pięknie się prezentują, ale także równie dobrze smakują. Mogą pełnić rolę przystawki, np. jako dodatek do potraw mięsnych. Serwowane na ciepło lub na zimno. Często podaje się je w połączeniu z sosami lub napojami.
Składniki na 6 porcji:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka piwa
- 4 łyżki masła
- 3 duże cebule pokrojone w krążki
- 2 l oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać do dużej miski. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie roztrzepujemy je i mieszkamy z piwem i masłem. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem do smaku. 1 szklankę mąki odsypujemy do obtaczania cebuli.Resztę maki dodajemy do żółtek z piwem. Mieszamy. Frytkownicę nagrzewamy do 190°C (możemy usmażyć krążki także na patelni).
W misce ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
Każdy krążek obtaczamy w mące, a potem w cieście. Krążki smażymy na głębokim oleju.