

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym jest doskonałym pomysłem zarówno na oryginalny obiad, jak i kolację. Można go faszerować dowolnym nadzieniem, jednak najlepiej sprawdza się w tym przypadku mięso mielone. Wykorzystanie cukinii zamiast bakłażanu też jest dobrą alternatywą.
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie bakłażany
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- 20 dag sera w całości
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażany przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na chwilę. Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i dodajemy do cebuli, aby trochę go podsmażyć. Następnie dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Później do mięsa mielonego dodajemy wydrążony wcześniej miąższ, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie zioła wedle uznania. Wszystko dusimy przez dłuższa chwilę. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych wcześniej bakłażanów. Na końcu posypujemy je startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pozostawiamy je tam przez ok. 30 minut.