chrupiąca pierś z kaczki

Chrupiąca pierś z kaczki

Najtrudniejszą rzeczą podczas przygotowywania kaczki jest nie tylko odpowiednie ugotowanie mięsa, ale także przygotowanie chrupiącej panierki. Chrupiąca pierś z kaczki jest daniem, które należy wykonać z ogromną dokładnością. Dzięki poniższemu przepisowi, danie okaże się całkiem proste w przygotowaniu i zadziwi swoim smakiem wszystkich miłośników kaczki.

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki ziół, najlepiej świeżych lub suszonych, np. zioła
  • prowansalskie, oregano, tymianek
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Na początku zajmujemy się mięsem, które należy dokładnie umyć i oczyścić. Gotowe do przygotowania mięso osuszamy używając do tego papierowy ręcznik kuchenny. Nie usuwamy skóry kaczki! Skórę należy ponacinać w kratkę i natrzeć oliwą z oliwek oraz przyprawami. Dobrym pomysłem jest przygotowanie mięsa jeden dzień wcześniej, aby zdążyło nasiąknąć przyprawami. Filety z kaczki smaży się minimalnie 10 minut z obu stron, najlepiej 13 (wszystko zależy od tego, jak duże i jak grube kawałki przygotowaliśmy). Aby skórka była chrupiąca, należy smażyć filet skóra do dołu. Wówczas tłuszcz zacznie się samoczynnie wytapiać, co nada kaczkę chrupkości. UWAGA! Nie wylewamy tłuszczu, jaki pozostał po smażeniu kaczki na patelni. Kiedy uznamy czynność smażenia za zakończoną, przekładamy filety do żaroodpornego naczynia i dalej zapiekamy filety już w piekarniku nagrzanym do 185 °C przez kolejne 10 minut. Po 10 minutach wyjmujemy kaczkę z piekarnika i dopiero w tym momencie przyprawiamy ją solą i pieprzem.

Teraz możemy wrócić do patelni. Do tłuszczu, jaki pozostał po smażeniu dodajemy wino, łyżeczkę ziół i czekamy, aż ciecz odparuje. Później dodajemy żurawinę. Kiedy sos zrobi się gęsty, możemy polać nim kaczkę pokrojoną w plastry. Smacznego.

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*