

Szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki z kurczaka są daniem przyrządzanym najczęściej latem, w sezonie grillowym. Doskonale komponują się z warzywami, np. z papryką konserwową, cebulą czy też ogórkiem. Jest to szybki sposób na urozmaicenie dań z grilla, cieszących nie tylko oko, ale także podniebienie.
Składniki na 4 porcje:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 czerwone papryki, najlepiej konserwowe
- oliwa z oliwek
- czerwona słodka papryka w proszku
- 2 cebule
- 20 dag boczku
- 1 ząbek czosnku do marynaty
- papryka ostra chili
- 1 duży jogurt naturalny
- sól
- oregano
- ok. 10 patyczków do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć i oczyścić. Następnie kroimy je w dość duże kostki, tak aby dobrze utrzymały się na patyczku podczas grillowania. Pokrojone kostki z piersi kurczaka solimy i dodajemy dwa rodzaje papryki, zarówno słodką, jak i ostrą, dodajemy także czosnek i mieszamy. Potem dodajemy jogurt i i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy mięso w marynacie na przynajmniej 3-4 godziny przed przystąpieniem do do grillowania. Paprykę, cebulę i boczek kroimy najlepiej na 3 cm kawałki. Pokrojone składniki solimy i smarujemy oliwą. Nakładamy je na przemian z kawałkami kurczaka na patyczki. Jeśli skończymy nadziewać szaszłyki, na koniec posypujemy je czerwoną papryką i oregano. Możemy je grillować lub upiec w piekarniku na ruszcie. Do szaszłyków warto przygotować sos czosnkowy lub koktajlowy. Smacznego.