

Pasztet z łososia
Pasztet z łososia to doskonały pomysł na przystawkę na świąteczny stół. Najlepiej smakuje schłodzony. Pasztet z łososia słynie z niesamowitego smaku, który dodatkowo potęguje czosnek i koperek. Pasztet idealnie smakuje w połączeniu z pieczywem i warzywami.
Składniki:
- 0,5 kg łososia
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- 3 kromki chleba
- szklanka mleka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku kroimy i siekamy wszystkie potrzebne składniki, tzn. cebulę i koperek, a następnie przekładamy to do naczynia, w którym cała masa będzie później miksowana. Do tego samego naczynia wkładamy także pokrojonego w kostkę łososia, wrzucamy 2 żółtka, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość miksujemy. Uzyskaną masę odstawiamy na chwilę. Piekarnik ustawiamy tak, by nagrzał się do 180 st. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z przygotowaną masą, doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do foremki, którą wykładamy folią aluminiową.
Pasztet, aby dobrze wyszedł, nie popękał powinien być pieczony w kąpieli wodnej, tzn. forma powinna być wstawiona do większego naczynia wypełnionego gorąca wodą. Pasztet trzymamy w piekarniku przez ok. 1 godzinę. Gotowy pasztet można udekorować pietruszką lub koperkiem.