

Schab z grzybami
Schab z grzybami to typowe polskie danie, które od wieków gości na stołach każdej polskiej rodziny. Jest to bardzo dobry sposób na smaczny, sycący obiad. Podawany jest z ziemniakami lub frytkami oraz warzywami. Dodatkowo w połączeniu z kompotem, kotlet schabowy tworzy tradycyjny domowy obiad.
Składniki dla 2-4 osób:
- 4 plastry schabu bez kości
- 1 cebula
- 30 dag grzybów leśnych
- 1 duży kubek kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Poszatkowaną cebule podsmażyć na oleju. Następnie dodać grzyby oraz plastry mięsa. Doprawić i smażyć tak długo, aż płyn z grzybów odparuje (mięso obracać).
Śmietanę dodać bezpośrednio na patelnię i dusić bez przykrycia około 10 min. Mięso co jakiś czas obracać. Powstały sos śmietanowy doskonale smakuje w połączeniu z ziemniakami lub makaronem.
Dodaj komentarz